30 jaanuar 2023

Uudiskirjandus jaanuaris


Jaanuaris saabus raamatukokku mõni uus raamat, tegelikult viis raamatut. Algas uus eelarveperiood ja omavalitsuse raha raamatukogudele on veel eraldamata, kuid riigi toetus jagatud. Raamatukogu kogud täienevad peamiselt kahel viisil, ostude ja annetustena. Aastate jooksul on tulnud ette juhtumeid, kui kogukonna inimesed on mõnd uut raamatut raamatukogule pakkunud, kuid enamasti saadetakse annetatud raamatud harukogudele Rapla Keskraamatukogu kaudu. Sel korral saabusid annetusena kolm ja ostudena kaks raamatut. 

Kirjastuselt Ilmamaa 2022. a välja antud Ustav-Esko Mikelsaare raamat „Elu on ehmatus“.  Raamatu kaante kujundamisel on kasutatud Elo-Mai Mägi maali „Pea ees…“

Rahva Raamatu kirjastuselt Jojo Moyesi raamat „Tähtede jagaja“ Pilleke Laarmanni tõlkes. Annotatsioonist võib lugeda, et autor on raamatu kirjutamisel inspiratsiooni saanud tõestisündinud loost. Samuti lubatakse, et teos on sama köitev kui Moyesi romaan „Mina enne sind“ koos unustamatu peategelase Lou Clarke’iga.

Kirjastuse Kolm Elu poolt välja antud Anti Saare raamat „Õudne lugu“. Tegu on luuleraamatuga, mille on illustreerinud ja kujundanud Vivianna Maria Stanislavska. Tiitellehe pöördel on autor lisanud pealkirjale täienduseks: Õudne lugu. Hoiatuseks lastele ja vanematele. Siit selgub ka sihtrühm, kellele on see raamat suunatud. Näitena kolm salmi:

Kes lapsena on söönud üht ja sama,

jääb kindlaks sellele ka vanemana – 

nii mõtles meie tähtis teadusmees,

see oli tema algne hüpotees.


Kui tugevad on kasvatuse juured?

Ja mida eelistavad lapsed: kas

neil ikka peos on pudrulusikas, 

kui ise nad on juba päris suured?  


See selgus uurimuse teises faasis,

kui teadlane kontrollis algseid mõtteid

ja tulemustest tegi kokkuvõtteid – 

eks tutvustan neid kohe sulle ka siis.

Riigi raha eest saabus jaanuarikuus raamatukokku kaks liigikirjanduse valdkonda kuuluvat teost. Tänapäeva kirjastuse väljaandena Margus Otsa ja Uku Paali raamat „Eesti linnuvaatleja teejuht“, mis on esimene põhjalik ülevaade Eesti parimatest linnuvaatluskohtadest.

Teine ostetud raamat on Varraku kirjastuselt, Mark Leonardi „Ebarahu aeg: ühendatus tekitab konflikte“, tõlkija Kalev Lattik. Raamat on välja antud koostöös Riigikantselei ja Euroopa Komisjoni Eesti esindusega, saatesõna on kirjutanud Kaja Kallas.

Head lugemist!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar